ЗАШТО ЈЕ АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА ПОСТАЛА ТОЛИКО ПОПУЛАРНА

Алтернативна медицина постаје све значајнија у лечењу људи широм света. Истраживачи Универзитета у Њујорку, на Универзитету Пенсилванија (САД) и на Универзитету Пекинг (Кина) одлучили су да испитају зашто све већи број пацијената избегава уобичајене посете лекару, а користи алтернативну медицину.

Примећено је да пацијенти избегавају лекаре званичне медицине, а истовремено користе широк спектар  алтернативне медицине, од биоактивних додатака, преко кинеске медицине, акупунктуре и масаже, па све до ајурведске медицине. Овакав начин лечења постаје све заступљенији код пацијената у развијеним и земљама у развоју, што раније није била уобичајена пракса.

На основу серије интервјуа и посматрања у Америци, Кини и Индији, стручњаци су закључили да су пацијенти наклоњенији алтернативној медицини, зато што, и поред развоја апарата за дијагностику, лекари не могу са сигурношћу да утврде дијагнозу болести. Још један разлог за овакву појаву јесте и чињеница да алтернативна медицина често користи један лек за много различитих и сложених болести, док званична медицина прописује много различитих лекова за једну болест, који често имају нежељене ефекте и контраиндикације. Поред тога, алтернативна медицина нуди целовит третман, обраћајући пажњу не само на физичке симптоме, него и на духовне и емотивне разлоге лошег здравља. Супротно од алтернативне медицине, званична медицина решава болест само симптоматски, тј. само отклања симптоме, али не лечи болест. И на крају, један од најважнијих разлога за овакво стање сигурно је и цена лечења, јер је лечење у институцијама званичне медицине постало јако скупо, па пацијенти почињу да траже друге начине за отклањање болести.

5 thoughts on “ЗАШТО ЈЕ АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА ПОСТАЛА ТОЛИКО ПОПУЛАРНА

    • Научници кажу да 85 % болести долази од стреса. Зато би требало да живимо, певамо и будемо срећни, јер је то пут до доброг здравља. Знам да ова изјава може да се различито тумачи, али тако је. Основни циљ у макробиотици је да човек буде срећан, здравље се подразумева. Поздрав!

  1. I sama sam iskusila koje su prednosti alternativne medicine. U jednom trenutku bila sam bukvalno zatrpana lekovima, astma, sinusi, štitna žlezda… i naravno da sam pomoć potražila „sa strane“ !
    Homeopatija i fitoterapija, u kombinaciji sa jogom, za mene su učinile čudo.
    I svima toplo preporučujem!

    • Добродошла, Тамара! Ја сам прво проучавао фитотерапију, а онда макробиотику неких осам година и имам дивна искуства. Најбоље да човек искуси нешто на својој кожи, па онда да прича о томе. Планирам да у наредном периоду пишем о макробиотици и о неком мом искуству. Поздрав!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s