ЗДРАВСТВЕНИ ТРЕНДОВИ ЗА 2012. ГОДИНУ

Према водећим националним истраживачким тимовима САД-а, у 2012. се очекују трендови везани за здравље људи, а односе се на побољшање сна, развитак нових енергетских пића и развој апликација за паметне телефоне .

Пет здравствених трендова у 2012. години:

  1. 1.       Природна енергетска пића

Током протеклих неколико година били смо сведоци све већој поуларизацији енергетских напитака у целом свету, па и у нашој земљи. Ови напици нису били резервисани само за младе људе, него је и све већи број старијих почео да их конзумира, што је довело до њихове велике потрошње. Оно што ће бити актуелно у овој години јесте замена оваквих напитака неким другим напицима који су 100 % природни, а утицаће много повољније на здравље потрошача.

  1. 2.       Сан

Истраживања су показала да је недостатак сна уско повезан са појавом хипертензије (повишеног крвног притиска), повећањем гојазности, падом имунитета и појавом депресије. У 2012. години људи ће више водити рачуна о квалитету и квантитету сна. 76 % америчких грађана није задовољно количином и квалитетом сна, а Национална фондација за спавање САД-а каже да две трећине жена има изражене поремећаје сна. Према подацима Светске медицинске асоцијације 45 % људи широм света пати од несанице.

  1. 3.       ”Flexitarians”

Поред чињенице да ће број вегетаријанаца и вегана у свету у 2012. години остати веома низак, више људи биће посвећено начину живота са намерно смањеном потрошњом протеина животиња, тј. меса из здравствених разлога (”Flexitarians”). Један од разлога оваквог става већине људи јесте све већа популарност оваквих група људи у друштвеним мрежама као што су Фејсбук, Твитер и остале мреже.

  1. 4.       Дигитална мотивација

Многи људи данас схватају значај физичке активности, али и даље нису мотивисани да спорт буде саставни део њиховог свакодневног живота. Међутим, данашње друштвене платформе обезбедиће мотивацију у дигиталном облику. На пример, Рибок обећава да ће дати поклоне корисницима Фејсбука и Твитера, ако успешно реализују планиране физичке активности, као и онлајн могућност да заинтересовани потпишу ”уговорне обавезе” (Stikk.com) како би оставили пушење, смањили телесну тежину или одрадили прописани програм физичке активности.

  1. 5.       ”Уради сам” апликација за здравље

”Уради сам” покрет ће наставити да расте и 2012. години, захваљујући развоју технологије (smartphone applications) што ће омогућити њиховим корисницима да у сваком тренутку прате своје здравље. Данас има много оваквих апликација које бележе одговарајуће параметре везане за здравље (пулс, крвни притисак, телесна температура…), а онда их шаљу директно изабраном лекару.

Мајк Вајсман, председник Института DGWB (Калифорнија, САД) је недавно изјавио да су овакви трендови у складу са све већим значајем здравља за људе. ”Без претеривања се може рећи да ће здравље бити барометар нових престижа у свету, то значи да ће људи желети да остану здрави а не богати “, нагласио је Вајсман.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s