ЗАШТО МАКРОБИОТИКА

“Живот је једна трка у којој они, који споро иду, имају изгледа да дођу на циљ, за разлику од оних који журе и не дођу до циља.”
Мичио Куши

          Развој информатичке цивилизације немеће потребу да сви некуда журе и сви касне. Трчи се за профитом, за егзистенцијом, за признањем, за аутобусом… На основу свега , могло би се закључити да се рекорд у трци на 100 м обара свакога дана. На жалост, није тако. Обара се само човек. “Кад услови постану немогући, издржљиви иду даље.” А шта је са онима који нису издржљиви?Ако сте издржљиви, докле ћете то бити?
Да ли сте некада били болесни? Да ли се сећате шта сте тада пожелели? Сигуран сам.
Неки људи мисле, ако имају довољно новца, могу решити све своје проблеме, па чак и здравствене. Могу извршити замену органа, могу ићи у различита лечилишта, могу окупити најбоље лекаре око себе, могу… Да је медицина тако свемогућа, онда би богати људи живели више од сто година. Постоје болести које медицина не може да излечи, постоје болести којима чак ни узрок не зна.
Несумњиво је да медицина треба да постоји и да је направила велики напредак. С проналаском антибиотика, медицина је почела да лечи и до тада неизлечиве болести. С друге стране, данас имамо појаву злоупотребе антибиотика и срећемо се с нежељеним последицама те злоупотребе.
Већ неколико деценија, на различитим скуповима медицинских радника, све више се подиже глас против злоупотребе антибиотика и уопште медикамената.
На изложби “Заштита здравља – 93.” у Москви констатовано је да сваке године страда око милион људи од лечења медикаментима.
Сличну мисао изрекао је у својој књизи и В. Г. Пашински:
– Ми смо сведоци парадоксалне ситуације, хирургија постаје безопасна, а терапија, због развоја фармакологије, све опаснија.
На 25. Међународном конгресу лекарски комора Немачке и Аустрије, одржаном марта 1980. године у Бадгаштајну,свој експозе изложио је и др Карл Алкен са Универзитета сарске области. Он је навео бројне негативне последице употребе медикамената. Једна од тих последица је и нагли раст броја гљивичних обољења изазваних нарушавањем нормалне биолошке равнотеже, прекомерном или погрешном употребом медикамената и разним еколошким факторима.Ово су само неки од примера где медицински радници схватају да медицина није свемогућа.
Све ове чињенице покренуле су другачије схватање лечења и здравља. То је разлог што данас велики број људи тражи излаз у различитим видовима алтернативне медицине. Сведоци смо хиперпродукције оваквих књига, али је вредност неких од њих под оправданом сумњом. Велики број људи је почео да се бави алтернативном медицином, ради личног богаћења на рачун туђе несреће.
Па чему онда, још једна” слична“ прича?

Евидентно је да постоји једна огромна празнина у литератури посвећеној макробиотици. Циљ ове књиге је баш то, упознавање великог броја обичних људи са макробиотиком и њеним специфичностима.
Макробиотика обједињује различите аспекте здравља и различите начине лечења на путу ка целовитом систему плодног живота. Овакав начин живота, као подршку има много здравих људи који су некада били болесни, а неки чак и од тзв. неизлечивих болести. Намера макробиотике није да објашњава различите теорије, него да нас упути како на природан начин да очувамо наше здравље. А ако смо болесни како да повратимо здравље и пронађемо радост живота, која нам је данас свима потребна.
Макробиотика је мудрост живота која постоји више од пет хиљада година. Знање из ове области углавном се преносило усмено, па је и то један од разлога зашто велики број људи и данас није чуо за макробиотику.
За разлику од медицине, која болест посматра као поремећај рада одређеног органа и покушава да отклони симптоме, макробиотика болест посматра као излазак из равнотеже и помаже да се у равнотежу и вратимо. Макробиотика посматра човека као целовит скуп система, па тако у отклањању болести тражи узрок, а не последицу поремећаја. Док медицина своје деловање заснива на отклањању болести, макробиотика се бави очувањем здравља као нормалног стања сваког од нас.

И на крају, шта рећи? У Ваше здравље, Само за паметне!

2 thoughts on “ЗАШТО МАКРОБИОТИКА

  1. Тамара, ово је само почетак. Тек намеравам да пишем о макробиотици. Биће ми задовољство да поделим неко моје искуство са особама које интересује макробиотика.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s