УМЕТНОСТ ОД ПАПИРА

Шта све може да се направи од папира? Одговор на ово питање, кроз своја дела, даје нам дански уметник Питер Цалесен. Рођен је 1967. године у Данској, где и данас живи и ствара.

Цалесен је познат по свом таленту да комбинује оштрину белог папира са изрезима и обојеном подлогом. Пажљиво сече папир, а онда га савија или дуплира како би остварио жељену композицију. Можемо рећи да користи позитивни и негативни простор како би нагласио контраст и драматичан сукоб у својим композицијама. Кроз овакву форму изражавања прича нам о својој перцепцији прошлости и будућности.

Своја сложена дела креира и ствара најчешће од белог папира формата А 4, па чак и кад ствара велике инсталације које су тродимензионалне. Ако ради композицију од једног листа папира, онда искористи и најмањи део листа како би дочарао жељену слику. Каже да своја дела ствара од папира зато што највећи број медија вести доноси на папиру, али се људи ретко загледају у саму структуру носиоца вести, него размишљају само о информацији коју носи папир. Како каже Цалесен: ” Папирне скулптуре истражују вероватно и магичне трансформације личности да се прошире на простор око себе. Тај рез дводимензионалности оставља дубок траг и, за разлику од треће димензије, постаје сурова реалност одређене личности и њеног постојања, као и немогућност да се испољи у тродимензионалном простору. Најгоре је то што овде не постоји могућност бекства. У том смислу постоји и аспект нечега трагичног у смањењу простора.”

Од 1997. године Цалесен излаже своја дела по читавом свету.

One thought on “УМЕТНОСТ ОД ПАПИРА

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s