ПРИЧЕ ИЗ ДРЕВНЕ КИНЕ

Ове кинеске приче настале су у трећем и четвртом веку пре нове ере, у доба пропасти династије Цу. Држава се распадала, почели су међусобни сукоби за превласт и владари нису више подржавали бившу феудалну аристократију. Она је губила власт, док су обични људи почели да напредују и да се образују. Отваране су нове школе, појавили су се нови правци у уметности. Ученици, заинтересовани за сопствену историју и народну књижевност, обилазили су забачене крајеве и села и бележили народне приче. Ове приче су писане простим језиком народа и у себи носе мудрост и искуство древне Кине.

 

 

 

 

СЛИКАЊЕ ДУХОВА

 

Живео је један уметник који је радио за принца Кија.

– Реци ми – упита га принц – шта је најтеже насликати?

– Псе, коње и слично – одговори уметник.

– А шта је најлакше?

– Духове и чудовишта – рече уметник. – Сви ми знамо како изгледају пси и коњи, виђамо их сваки дан, али их је врло тешко верно насликати. Духови и чудовишта немају неки одређени облик, нико их никад није видео. Зато је то најлакше насликати.

 

ДОК СЕ РУШИ ЗИД

 

Живео је једном један богаташ у држави Сонг. После једне провале облака, зид његове куће је почео да се руши.

– Ако не поправиш тај зид – опоменуо га је његов син – неки лопов ће нам се увући у кућу.

Исто му је рекао и његов стари комшија.

И стварно, те ноћи лопов му је украо велику своту новца. Богаташ је похвалио сина да је паметан, а комшију је осумњичио за крађу.

 

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ПРОДАВАО ШТИТОВЕ И КОПЉА

 

У држави Чу је живео човек који је продавао штитове и копља.

– Моји штитови су толико јаки да ништа не може да их пробије, а копља су ми толико продорна да не постоји ништа што не би могла да пробију – хвалио се продавац.

– Шта би се десило када би твојим копљем ударио твој штит? – упита га неко дете.

Продавац је остао без одговора.

 

ЗАШТО ЈЕ ЗЕНГ ШЕН УБИО СВИЊУ

 

Једног дана, када је жена Зенг Шена кренула на пијацу, њихов син је кумио и плакао да поведе и њега.

– Врати се кући, кад дођем, заклаћемо свињу – рече му мајка.

Кад се вратила, затекла је Зенг Шена како се спрема да закоље свињу.

– Нисам мислила да је стварно закољемо – бунила се – рекла сам то, само да бих ућуткала дете!

– Како можеш да вараш дете? – упита Зенг Шен. – Деца не знају одакле да почну, имитирају своје родитеље и уче од њих. Када вараш дете, ти га учиш да лаже. Ако мајка превари своје дете, оно јој неће веровати, а тако се не васпитавају деца!

 

РЕЦЕПТ ЗА БЕСМРТНОСТ

 

Принцу Државе Јан је један странац рекао да може да га учини бесмртним. Принц је замолио једног од својих поданика да научи ову вештину, али пре него што је поданик било шта научио, странац је умро. Принц се страшно наљутио и наредио је да поданика убију. Он није видео да га странац вара, већ је заслепљен његовим лажима, наредио да убију погрешног човека. То показује да је принц био глуп. Човеку није ништа важније од сопственог живота. Шта је за принца могао да уради странац који ни сам није успео да остане жив?

 

СУМЊА

 

Посумњао један човек да му је комшијин син украо секиру. Посматрао је момка како хода – баш као лопов. Посматрао му је израз лица – исти лопов. Посматрао га је како говори – прави лопов. Укратко, сви његови гестови, све што је радио, говорило је да је он кривац.

Касније, када је отишао на поље да копа, пронашао је своју секиру. После тога је срео комшијиног сина и видео да ни његови покрети, ни израз лица не потсећају на лопова.

 

СЕНИЦА И ОГРОМНИ РОК

 

Некада је живела једна птица по имену Рок. Леђа су јој била велика као планина Таи, а крила као облаци који покривају небо. Када је летела у висину, дизао се ковитлац ветра и увек би прелетела по 90 хиљада лија. Једном приликом је летела на југ према Јужном океану.

– Где ли то она лети? – чудила се сеница. – Ја се винем у вис неколико метара, па слетим и уживам у жбуњу. За мене је то сасвим довољно. Где другде још може да се иде?

Овде видимо разлику у погледу великих и малих.

 

КАКО СУ ДВА ПАСТИРА ИЗГУБИЛА ОВЦЕ

 

Два дечака, пастира, Гу и Занг, извели су своја стада на испашу и изгубила овце. Када је газда упитао Занга шта је радио, овај му одговори да је читао књигу. На исто питање, Гу одговори да је играо домине.

И један и други су изгубили овце, а радили су различите ствари.

 

УЧЕЊЕ

 

Игра мице је другоразредна вештина, али да би је научили, потребна вам је сва ваша пажња. Куи, најбољи играч мице у земљи, имао је два ученика. Један од њих се концентрисао само на оно што је Куи говорио, док је други, мада је и он слушао учитеља, у исто време размишљао о дивљим гускама на небу и жудео је да узме лук и стрелу. Он није научио тако добро као први ђак, али то није било зато што је био мање интелигентан.

 

ПОМОЋ ИЗДАНЦИМА ДА ИЗРАСТУ

 

Један човек из државе Сонг је имао утисак да му изданци на пољу споро расту, па их је свом снагом вукао и вратио се кући сав исцрпљен.

– Данас сам баш уморан – рекао је својим укућанима. – Помагао сам изданцима да израсту.

Његов син отрча на поље и виде да су сви изданци уништени. Многи људи би волели да помогну изданцима да израсту. Неки од њих мисле да су сви напори бесмислени. Они не покушавају ништа, чак их ни не заливају. Други покушавају да им помогну тиме што их вуку. То је још горе.

 

ШАРАН У СУВОЈ БРАЗДИ

 

Једном Цуанг Ци није имао пара, па је отишао код владара, чувара реке, да позајми жито.

– Средићемо то – рече му овај. – Ускоро ћу да сакупљам порез од својих поданика са мог феуда, па ћу ти онда позајмити 300 златника. Да ли ти то одговара?

Огорчени Цуанг Ци му исприча ову причу.

– Јуче, док сам путовао овамо, зачуо сам један глас како ме зове. Погледао сам унаоколо и угледао шарана како лежи у једној сувој бразди на путу.

– Како си доспео овамо? – упитао сам га.

– Ја сам становник Источног океана. Да ли имаш буре воде да ми спасиш живот?

– Средићемо то – рекох. – Ускоро ћу посетити принчеве јужних држава Ву и Јуе, па ћу издејствовати да ти пусте воду из Западне реке. Да ли ти то одговара?

Шаран је био страшно огорчен.

– Не налазим се у својој животној средини и не знам шта да радим – рекао је. – Једно буре воде би ми спасло живот, а ти ми дајеш само обећања. Касније ћеш морати да ме потражиш на рибљој пијаци.

 

 

 

4 thoughts on “ПРИЧЕ ИЗ ДРЕВНЕ КИНЕ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s