МАЈСТОР УМЕТНОСТИ БЛАТА

Амерички уметник Скот Вејд је постао познат захваљујући веома необичној сликарској техници. Он за своје слике као подлогу користи прљава стакла аутомобила. Дебео слој прашине постаје ”платно” за ова ремек-дела, репродукције познатих уметника, као и познате јунаке стрипова.

Колекција његових слика на прашњавим стаклима је веома обимна. Штета је да ови радови не трају онолико, колико би било довољно да их виде сви заинтересовани.

Скот Вејд је рођен 1959. године и одувек је био заинтересован за уметност, посебно за музику и цртање. Поред рада на прашњавим стаклима аутомобила, Вејд користи и све остале сликарске технике, од акрилних боја до хемијске оловке.

Кратак живот његових слика научио га је да живи у овом тренутку. Слике на прашњавом стаклу трају, чак и ако аутомобили јуре великом брзином, али ако падне киша, од њих нема ни трага. А то је добра лекција у животу – каже 52-годишњи творац слика који се не везује за своја дела. Управо ово је и разлог што не користи никакве технике за очување својих дела, осим фотографија које су доказ његовог стваралаштва.

Интересантно је да уметник највише воли ”природну прљавштину”, ону која се формира после неколико дана вожње аутомобила по прашњавом путу. Уколико мора да уради слику за медије или у промотивне сврхе, онда ”мајстор уметности блата” користи посебну смешу, коју је сам направио, да би запрљао стакла на аутомобилима.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s