ЛЕКОВИТА СВОЈСТВА ЦИМЕТА

Амерички научници тврде да ова ароматична биљка у будућности може бити главни лек против дијабетеса и кардиоваскуларних обољења.

Резултати истраживања показали су да се коришћењем цимета, само 250 мг дневно, смањује ниво шећера у крви, а повећава се концентрација антиоксиданата 13 – 23 %. Овај ефекат цимета приписује се посебним антиоксидантима који утичу на нормализацију инсулинске осетљивости.

Поред смањења ризика од дијабетеса, цимет спречава и гојазност, као и кардиоваскуларна обољења,објашњавају научници у часопису Америчког факултета за исхрану.

Овај омиљени зачин има велики број корисних својстава од којих ћемо побројати само нека:

– пола кашичице цимета у току дана помаже да смањимо ниво ”лошег” холестерола у крви;

– овај зачин се често користи за чишћење организма од токсина;

– у комбинацији с медом, цимет је одлична превенција од рака;

– мирис овог зачина побољшава мождане функције, побољшава памћење и појачава пажњу;

– цимет је одличан извор дијетних влакана, калцијума, магнезијума, гвожђа и других корисних материја;

– побољшава варење, а може и значајно утицати на побољшање имунитета;

– цимет помаже мршављење, а због свог укуса и ароме смањује жељу за шећером;

– у Азији се користи као тоник и стимуланс, а већина становника овог континента сматра да је ово један од најбољих афродизијака.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s