ЗЕЛЕНИ ЧАЈ ЧУВА НАШЕ ТЕЛО И УМ

Како кажу јапански научници, зелени чај помаже старијим људима да остану активнији у старости. Супстанце садржане у овом напитку спречавају оштећење ћелија, па тако спречавју развој различитих болести.

Истраживачи из Јапана проучавали су дејство зеленог чаја на ризик од слабости и неспособности у старости, гледајући 14 000 старијих људи преко 65 година, у року од три године. Као резултат тога, они су открили да су љубитељи зеленог чаја били у стању да се брину о себи и воде активан живот у већој мери, него старији који нису пили зелени чај.

Око 13% старијих људи који пију мање од једне шоље пића дневно, изгубили су способност да се брину о себи. Исто важи и за 7 % старих људи који су пили дневно више од пет шоља зеленог чаја. Генерално, старије особе, које су пиле више од 5 шољица, пате од смањене функционалности, а 3-4 шоље дневно смањује ризик од болести и слабости за 25 %. Најбоље резултате показали су испитаници који су пили 1- 2 шоље у току дана.

Између осталог, истраживачи су приметили да љубитељи зеленог чаја више једу здраву храну, укључујући рибе, воће и поврће, а  имају и виши ниво образовања. Карактерситично за ову полулацију је да су мање пушили, па су имали и мањи број срчаних удара и других болести, а бистрина ума им је сачувана. Они воде активнији друштвени живот, имају више пријатеља и рођака, на које могу да се ослоне. Када су истраживачи узели у обзир све ове факторе, доказали су да постоји повезаност између конзумирања зеленог чаја и очувања способности да се активно живи у дубокој старости.

Advertisements

2 thoughts on “ЗЕЛЕНИ ЧАЈ ЧУВА НАШЕ ТЕЛО И УМ

  1. Hmmmm, čitala sam negde (možda bi par šolja zelenog čaja pomoglo da se setim gde 🙂 ) da veće dugotrajno konzumiranje loše utiče na bubrege. Gde je onda ta prava mera? Inače funkcioniše fantastično u smislu podizanja energetskog potencijala organizma, kvalitetan zeleni čaj budi iz mrtvih :-).

  2. Зелени чај су први почели да користе будистички монаси, да би остали будни док се моле. У тексту је написано да је набоље за наш организам ако попијемо 1-2 шоље чаја у току дана. Што се тиче утицаја чаја на бубреге, сви чајеви утичу на рад бубрега зато што стварају киселост крви. У том случају у бубрегу почиње да се ствара каменац, који касније може различито да утиче на рад бубрега. Овај ефекат је појачан ако се чајевима додају вештачке ароме, што је данас веома често. Једини чај који не појачава киселост је БАНЧА или КУКИЧА, има много калцијума и веома благотворно утиче на наш организам.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s