КАКО ДА СЕ ОСЛОБОДИМО СТРЕСА ПРЕ БИТНИХ ДОГАЂАЈА

Ако очекујемо узбудљив догађај – испит или говор – требало би да радимо само оно што волимо. „Трансфер“ центар из наше главе  ће користити своју снагу и способност не само на бесмислена искуства, него ће се фокусирати и на задатак.

Научници са Универзитета у Чикагу верују да писани списак наших брига и забринутост о предстојећем догађају могу прикупити  наше мисли. Тако се ослобађамо од сувишних мисли и лакше се фокусирамо на решење проблема. Посебно је користан овај савет за студентe који одговарају за оцену. Студија је показала да писани списак својих страхова уочи тестирања побољшава успех за 20 %.

„Људи који се налазе у некој стресној ситуацији, превише су забринути. Као резултат тога, узбуђење одузима сву енергије и потенцијале који треба да буду усмерени ка решавању проблема. Писани опис њихове анксиозности помаже да се „подигну рамена изнад планине“ – кажу истраживачи. Познато је да стрес умањује ефикасност мозга повезан са радном меморијом. Овај центар  налази се у префронталном кортексу и помаже нам да радимо на решавању одређеног задатка. Међутим, ако је овај центар је пун нашег страха, мало је вероватно да ће нам помоћи да постигнемо оно што желимо.

Ова студија одражава резултате досадашњег рада у којем је приказано како преправка песме, читање песама и чланака у часописима смањује емотивни стрес.

5 thoughts on “КАКО ДА СЕ ОСЛОБОДИМО СТРЕСА ПРЕ БИТНИХ ДОГАЂАЈА

  1. Ово је баш користан текст. Стрес је толико чест проблем да свака информација овог типа – вреди.

  2. Жалосно је што стрес све више утиче на младе људе. Старији су успели да се изборе, али млади „пуцају“. Драго ми је ако ови текстови некоме буду од користи.

    • Старије генерације су особе преко 60, 70 година. Младе генерације имају великих проблема са стресом, па је данас модерно да се кљукамо лековима за смирење. Ако се добро сећам, у Србији се годишње прода око 20 милиона паковања лекова за смирење. Страшно!

  3. Повратни пинг: Сваки је стрес за здравље трес! « Био-блог

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s