КАКО РАЗВИТИ САМОПОУЗДАЊЕ

 

Самопуздање је увек било синоним за успех, лидерство или за испуњеност живота. Наше доба у томе није изузетак, па данас имамо много објављених књига које обрађују ову тему. Истовремено, расте потражња за услугама психолога, организују се семинари, обуке, предавања, а све у циљу повећања самопоуздања.

Шта је то толико добро у самопоуздању или шта је то самоуверена особа?

Самоуверена особа користи понуђене шансе, она верује да је њена способност довољна да обави сваки задатак пред собом. Самоуверени људи увеј говоре отворено о својим осећањима, жељама и захтевима. Они су увек у стању да успоставе контакт, да започну и заврше разговор. Овакве особе се не плаше да постављају нове циљеве и одушевљено предузимају активности за њихову реализацију.

Они несигурни, који немају довољно самопоуздања, у односима са другим људима се плаше и ретко кад изражавају своје мишљење. Они престају да буду активни, не само у остварењу своји циљева, него уопште, губе веру у себе и сматрају да су њихови циљеви нереални.

Како проценити степен самопоуздања?

Свако од нас је напет у непознатим ситуацијама и то је савршено нормално. Ако нас анксиозност и укоченост прате читавог живота, чак и у најобичнијим ситуацијама, онда треба мењати свој став. Није добро да ’’подвијемо реп’’ и да ’’лижемо ране’’ негде у самоћи, избегавајући људе, јер ћемо тако само да научимо да окрећемо главу од проблема, а живот ће се одвијати негде далеко од нас. Како акција лечи страхове, најбоље би било да се суочимо са њима и покушамо да их победимо.

Ево неколико једноставних савета како се изборити са страховима и повећати самопоуздање:

  •   ИМИТАЦИЈА

Обратите пажњу на особу која поседује самопоуздање и покушајте да копирате њен стил комуникације. Имитирајте њен глас, став, изглед и неће проћи много времена, кад ће доћи право самопоуздање и код вас.

  •   ОДБИЈТЕ САМОСАЖАЉЕЊЕ

Ако сте склони самокритичности, покушајте да замените негативне мисли позитивним. Ако вам унутрашњи глас ’’говори’’ како су ’’сви успели, само ви нисте, јер сте рођени губитник’’, онда се посетите да су најуспешнији људи учили из грешака и да су баш они направили и највећи број грешака. Са оваквим ставом, следећу прилику ћете сигурно искористити на прави начин.

  •  ПРОШИРИТЕ СВОЈЕ ЗОНЕ УДОБНОСТИ

Познато је да се људи најудобније осећају у породичном окружењу, са вољеним особама, или ако упражњавају познате активности. Психолози ову појаву називају зона удобности. Проширење круга пријатеља, учење нових вештина, чак и само ради превазилажења психолошких баријера, ширимо границе своје зоне удобности и постајемо сигурни у своје способности.

  •   ЖИВИТЕ У САДАШЊОСТИ

Живети у сваком тренутку свог постојања јесте прави живот. Овде нема места за страх, анксиозност или немир, а никако нема разлога да живимо у далекој прошлости. Немојте постати дотрајали ’’архивски запис’’, па да стално прелиставате догађеје из прошлости. Опет, није добро живети ни у неизвесној будућности, него треба живети и уживати баш овде и баш сада.

  •   ИНСИСТИРАЈТЕ НА ВАШЕМ

Немојте се плашити да ћете бити жигосани као себичњак, ако чувате своје ствари, свој мир и своју слободу. Уколико дозвољавате да вам свако узима ствари или угрожава мир, то је само наличје сумње у себе.

  •   ИЗРАЗИТЕ ВАША ОСЕЋАЊА ОТВОРЕНО

Изразите отворено ваше емоције, позитивне или негативне, без страха да се неком неће допасти.

  •   ПРИХВАТИТЕ СВОЈУ НЕСАВРШЕНОСТ

Нико и никада не може бити савршен. Требало би да смирено мислимо о грешкама и неуспесима, јер у највећој заблуди је само онај ко не ради ништа.

  •   ПОСТАВИТЕ ЖИВОТНЕ ЦИЉЕВЕ

Живот је процес остварења постављених циљева. Дакле, поставите ваше циљеве, краткорочне и дугорочне, а њихово остварење помоћи ће вам да постигнете много већи степен самопоуздања.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s