ИСТОРИЈА ОД ПАПИРА

Ален Екман рођен је 1946. године у Калифорнији, а Пети Екман 1950. у Јужној Дакоти. Заједно су студирали на Факултету за дизајн и дипломирали 1974. године. По дипломирању су се венчали и основали заједничку рекламну компанију у Лос Анђелесу.

1988. године Ален је случајно открио папирну скулптуру и одмах је препознао велику могућност изражавања коју нуди овај вид стваралаштва.После стресног рада у рекламној агенцији, одлучили су да се преселе из Лос Анђелеса у Рапид Сити и да заједно раде на стварању скулптура од ливеног папира. Тако су се посветили новом стваралачком подухвату и поред троје деце успели су да направе велики успех у читавом свету.

Ален се одмах заинтересовао за живот староседелаца у Америци, вероватно и због чињенице да му је прабака била Индијанка из племена Чирокија. ’’Заиста сам заинтересован за начин живота Индијанаца, интересује ме њихова физичка и духовна култура. Поред тога, заинтересован  сам и за експанзију цивилизације на америчком континенту и Грађански рат, који има велики значај за мене’’, каже Ален Екман. Пети је очарана животињама, птицама и биљкама. Како сама каже: ’’Још кад сам била дете, могла сам сатима да седим и посматрам птице које су долазиле на нашу хранилицу. И данас осећам дивљење према животињама. Када гледам цвет, не гледам само боју, него уочавам предивне облике. Фасцинантна је та борба између облика и боје и њихова жеља за доминацијом.’’

Пети се такође заинтересовала за историју староседелаца и од 2000. године је почела да ствара предивне скулптуре индијанских жена и деце.

На компликованим скулптурама раде заједно, Пети ради један, а Ален други део, али   непогрешиво знају кад је рад завршен и када треба да споје та два дела, на радост свих нас који волимо уметност.

Данас њихови радови  красе многе домове, разне институције, али могу да се пронађу и у музејима и галеријама широм света.

Овај брачни пар направио је и посебан програм обуке, па сви заинтересовани могу да науче да праве папирне скулптуре по њиховој методи.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s