ЉУДИ

Гуан Веикинг је један од најуспешнијих кинеских сликара. Урадио је велики број уља на платну, али последњих двадесетак година углавном ради акварел. Његови радови су често излагани на важним изложбама у Кини и у иностранству, укључујући САД, Енглеску, Јапан, Француску, Јужну Кореју, Тунис, Тајван и Хонг Конг.  Акварели су му  донели поштовање уметника, критичара и колекционара широм света. 1998. кинески часопис „Арт“ описао је његове слике као „савршен спој генија и технике“.

Рођен је 1940. године у Кини, у градској четврти Дунхуа, у провинцији Ђилин.  Школовао се на Академији ликовних уметности у Луксуну, где му је предавао и румунски сликар, Еуген Попе, од кога је учио сликање уљем на платну.

Од 1962. године организовао је образовни план за систематску обуку аматерских уметника у кинеској војсци. За 15 година рада, колико је радио као предавач у војсци, обучио је велики број сликара акварела. Педесетак његових ученика постали су веома познати сликари и ван граница Кине.

За илустрације романа Тајвана Лина ’’Приче о јужном граду’’ добио је Међународну награду за најбољу илустрацију, а поред ове, освојио је и велики број других награда.

Тренутно је председник Удружења ликовних уметника Кине.

Да погледате снимак Гуан Веикинга, кликните овде.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s