10 НАВИКА СРЕЋНИХ ЉУДИ

Ако размишљамо о томе шта људе чини срећним, онда је одговор веома једноставан, то су њихове навике. Сви ми живимо у различитим околностима, али наше навике у великој мери утичу и на ниво наше среће.

Људи, који самоуверено иду кроз живот, имају посебан поглед на свет. Они су срећни, не зато што су богати, савршено здрави или немају никаквих проблема, него су развили навике које им омогућавају да остану усправни и у најтежим ситуацијама.

НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ЗА СЛУШАЊЕ ТУЂИХ КОМЕНТАРА

Овакав став је добро изразила Коко Шанел: ”Не занима ме шта други мисле о мени, јер ја не размишљам о свима њима.” Ми смо научени да уважавамо туђе мишљење, али око нас је велики број људи и сви они имају своје мишљење. Ако покушамо да угодимо свима, како би онда изгледао наш живот? Ми треба да делујемо у складу са нашим ставом. Можда ти поступци нису најисправнији, али то је наше искуство, а оно је непроцењиво. Свако воли самоуверене особе које стоје чврсто на земљи. Човек треба достојанствено да хода кроз живот, а не да се сваког часа осврће и тражи одобравање или осуду околине.

 • ОСМОТРИТИ СИТУАЦИЈУ СА СТРАНЕ

Не постоји апсолутни победник, ни апсолутни губитник. Најбоља ствар је остати прибран и самоуверен. Ово није лако, али је вредно животно искуство. Ако се присетимо кинеске мудрости, онда ћемо наш живот посматрати са стране, баш као мајмун који посматра борбу два тигра. Ово нам омогућава да не изгубимо моћ над животом и да доносимо праве одлуке, треба ли се борити или избећи борбу, јер она није наша. • НЕ УПАДАТИ У ЗАМКУ САМОСАЖАЉЕЊА

Пропуштене прилике, изгубљена љубав, превара пријатеља којима смо веровали, неуспех на послу… Сви смо ми склони да се предамо самосажаљењу, али овакав став је веома штетан за нас.

”Самосажаљење не би требало да траје дуже од пет минута”, каже амерички психолог Олаф Минер. ”Самосажаљењем не губимо само време, него и велику количину животне нергије.” Сузе не могу да врате оно што је пропуштено, али анализа неуспеха била би одличан избор.

 • ИСКРЕНА ЗАХВАЛНОСТ

Захвалност треба да буде искрена, од срца, а не изречена само из куртоазије. Искрена захвалност може да створи чудо у нашем животу. Када смо захвални, нећемо се фокусирати на наше недостатке и на оно што немамо, него ћемо се фокусирати на оно што желимо, а познато је да се привлаче сличне ствари. Треба бити захвалан унапред, јер смо сигурни да ће се, то што желимо, и остварити. На крају сваког дана треба пронаћи пет разлога наше захвалности и онда можемо мирно да спавамо.

 • СВАКОДНЕВНЕ НОВИНЕ

Ми свакодневно имамо нешто чему се радујемо и после кратког времена све заборавимо. Потребно је да се чврсто држимо за то ”нешто” и да оно буде сидро наше среће. Догађаји који су нам донели радост, требало би да буду генератор наше среће. Тим догађајима треба се враћати поново и поново, како бисмо могли да осетимо све нијансе наше среће. Нормално је да постављамо циљеве и да их остварујемо, али веома често јуримо за остварењем нових, а нисмо стигли да осетимо срећу после остварења претходних циљева. То је оно што нас чини несрећним!

 • ЗАБАВЉАТИ СЕ У СВАКОМ ТРЕНУТКУ

Иронија је непроцењив квалитет сваког живота. Ако особа уме да буде иронична према себи и свему што се догађа у њеном животу, онда је она нерањива. Психолози верују да је самоиронија знак напредне интелигенције. Способност да се смејемо себи је благослов кога поседују људи јаког духа и ума. Самоиронија је директан пут до ведрине и оптимизма.

 • ЖИВЕТИ У САДАШЊОСТИ

Ова једноставна навика је толико бриљантна и представља темељ среће у нашем животу. Како каже амерички психолог Дејл Карнеги: ”Људи живе под јармом прошлих грешака, што је пречица до наших негативних искустава, а с друге стране, размишљају о претњи отказа на послу у будућности. Овакви људи не живе уопште! Они изгледају као зомби, парализовани од страха, они нису у стању да разумеју да не постоји јуче и сутра, постоји само данас. Веома често људи сами постављају препреке до својих циљева. Негативна искуства из прошлости помрачила су им будућност. Они размишљају како ће опет доживети неуспех, али прошлост је отишла, а будућност још није дошла. Зуби времена су овде и сада. Схватите, све можете!”

 • ДОЖИВОТНО УЧЕЊЕ

Књиге, путовања, нов хоби, учење страних језика, жеља да упознамо свет и никад не престајемо да се изненађујемо, небитно да ли имамо 8 или 80 година, то је дивна навика срећних људи, јер им омогућава да се самоостваре и буду срећни.

 • ЗАВИСТ

Навикли смо да се упоређујемо с другима и да реагујемо на њихове успехе или неуспехе. Нема ничег лошег у здравој конкуренцији, али се она најчешће претвара у незадовољство и рађа завист. У целом свету постоји само једна особа с којом можемо да се упоређујемо, то смо ми сами у прошлости. Ако сте данас мало бољи од јуче, онда сте ви победник и ја имам право да будем љубоморан на вас! (шалим се )

 • МУДАР ИЗБОР ПРИЈАТЕЉА

Роберт Грин, у својој књизи ”48 закона моћи”, пише да туђа несрећа и беда могу да буду катастрофалне по нас. Емоционална стања су као заразна болест, можемо бити срећни, самопоуздани, али кад наиђемо на неке несрећне људе, онда изгубимо тло под ногама. Важно је направити разлику између људи којима је помоћ заиста потребна и оних који траже жртву да избаце своје ментално смеће.

Најопаснији тип људи су они који су вечите жртве. Они не желе да се мењају, њима сви дугују, они су увек оштећени и очекују од свих да им посвете све време света. Од оваквих особа треба бежати као од куге!

Комуницирајте са срећним људима и они ће вас заразити срећом. Ако се дружите са великодушним људима, онда ћете и ви постати такви.

Ако посећујете овај блог, онда ћете увек бити весели! (шалим се)

Хвала што посећујете овај блог!

Advertisements

9 thoughts on “10 НАВИКА СРЕЋНИХ ЉУДИ

  • „Oнај ко не зна, нека учи, а онај ко зна, нека налази задовољство у томе да се присећа.“
   Хенаулт

  • Понекад заборавимо све ово, па лутамо, тражимо… Никако да се сетимо да је срећа у нама, а не негде далеко. Поздрав!

 1. Повратни пинг: Срећа као добра страна заразе « Био-блог

 2. „Важно је направити разлику између људи којима је помоћ заиста потребна и оних који траже жртву да избаце своје ментално смеће.“ – мислим да суштина целог текста могу да буду ове две реченице. Можемо их применити и на себе – немојмо бити вечите жртве!
  Добар текст, тера на размишљање… Сви ми то знамо негде у нама, али треба да се подсећамо онога што је важно, што чешће!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s