7 ЛЕКЦИЈА О УСПЕХУ БИЛ ГЕЈТСА

 

После одласка Бил Гејтса са руководећег места у корпорацији Мајкрософт, водећи психолози и консултанти су пожурили да напишу његов психолошки профил. Циљ овог профила је да се утврде кључни моменти у његовој биографији који су му помогли да постане најбогатији човек на свету. После проучавања биографије компјутерског генија, стручњаци су написали својеврсни водич о томе како да се постигне успех у животу.

ПРАТИТЕ СВОЈУ СТРАСТ ИЗ ДЕТИЊСТВА

Ако вас нешто привлачи од малих ногу, онда ова активност у будућности може да вам донесе новац. Бил Гејтс је свој први компјутерски програм написао са 13 година.

 УТВРДИТE ЧИМЕ ЖЕЛИТЕ ДА СЕ БАВИТЕ У ЖИВОТУ

Механички, канцеларијски посао неће вам донети никакав напредак у животу. Потребна је храброст да начините први корак и нешто промените. Веома млад експерт (имао је само 19 година) одважио се на велики корак и основао је компанију за производњу софтвера персоналних рачунара.

НЕ ПЛАШИТЕ СЕ ДА ПРЕКРШИТЕ ПРАВИЛА И ПЛИВАТЕ УЗВОДНО

Без обзира што је уписао факултет (Харвард), Гејтс је одмах схватио да студирање, предавања и семинарски радови нису за њега, па је напустио факултет и окренуо се предузетништву. Имао је само 20 година кад је основао Мајкрософт, који је касније оборио све рекорде профита и направио праву револуцију у информатичкој индустрији. Ипак, стручњаци упозоравају да овакав корак може бити исхитрена одлука, која не мора увек донети успех. Покретање бизниса могуће је само ако сте прави експерт у некој области, а при том имате и вршњаке којима можете пренети своја искуства и знање.

АНГАЖУЈТЕ ВАШЕ ПРИЈАТЕЉЕ

Овај принцип успеха Гејтс је искористио тако што је направио селекцију кадрова из редова својих пријатеља. Пол Алена је упознао још кад је Гејтсу било 13 година, а Стива Балмера упознао је на факултету . Прве колеге Бил Гејтса били су његови пријатељи и они су заједно превалили велики део пута ка успеху. Њихова посвећеност и самопожртвовање подигли су комапнију до неслућених висина, а они су постали милијардери. Млади стручњаци, предвођени овим искусним менаџерима, створили су оперативни систем, без кога данас не можемо ни да замислимо живот.

ЖЕЂ ЈЕ НИШТА – ИМИЏ ЈЕ СВЕ

Овако би, парафразирано, могло да гласи следеће правило успеха. Све време свога трајања, овај предузимљиви Американац је користио добар лични имиџ и имиџ своје компаније. Ова “добра слика” у јавности помогла му је да заузме насловне стране свих водећих часописа у читавом свету, а истовремено и да повећа продају својих производа. У почетку је то била слика младог бунтовника, затим лидера огромне корпорације и на крају, слика великог добротвора.

НЕМОЈ ДА ПОСТАНЕШ САМОЗАДОВОЉНИ СНОБ

После великог успеха и даље треба ићи напред. Ова идеја водила је Бил Гејтса и после огромног пословног успеха. Без обзира на његово велико богатство, он је и даље развијао иновативне идеје, уместо да спава на ловорикама и ужива у свом успеху негде на Малдивима.

УПОЗНАЈ СЕБЕ САМОГА

Ова Сократова мисао могла би да се веже и за Бил Гејтса. Он је веома рано схватио да није савршен и да не може да буде најбољу у сваком послу, зато и није развијао идеје у које није веровао. Психолози га данас узимају као пример, како би објаснили људима, шта значи развијати се као човек, као личност, а не само као бизнисмен, спортиста, уметник или нешто друго.

 

One thought on “7 ЛЕКЦИЈА О УСПЕХУ БИЛ ГЕЈТСА

  1. Повратни пинг: Лако или тешко у 21. век « Био-блог

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s