ДА ЛИ ЈЕ ЗА ДОБРОГ СЛИКАРА ПОТРЕБНА ЛИКОВНА АКАДЕМИЈА

Томас Ешли је самоуки  уметник чија каријера траје већ 30 година, а своје стваралаштво развијао је на три континента.

Рођен је у планинама Сијера Неваде (Калифорнија), али је касније живео у Енглеској и у Индији. Свака локација послужила му је као инспирација за развој различитих стилова и техника. Док је боравио у Европи, проучавао је технике старих мајстора.  У Енглеској је оплеменио своју вештину класичног реализма и специјализовао се за израду минијатура. Средином осамдесетих година је, као једини странац, изабран у Краљевско друштво минијатуре и то је почетак његовог великог успеха. После тога боравио је и у Италији где је проучавао комбиновање различитих сликарских техника, пре свега оловку, пастел и акварел. После Италије одлази у Индију, где урања у мистицизам, надреализам и алегорију. По повратку у Америку, почиње ново поглавље у свом сликарству и ствара јединствен стил користећи импресионизам, реализам, апстракцију и минијатуру. Најпре слика циклус петлова, који су пуни енергије и елеганције на један нови начин, а после тога почиње да слика и циклус посвећен вину. Циклус вина подстиче сва чула да уживају, и просто мами посматрача да окуси вино и воће.  На његовим сликама позадина је топла, романтична и стапа се са емоцијама посматрача.

Живи и ради у Хадсон долини са супругом и два сина.

Излагао је своја дела у многим познатим галеријама широм света, а његове слике поседују и најпознатији колекционари света.

3 thoughts on “ДА ЛИ ЈЕ ЗА ДОБРОГ СЛИКАРА ПОТРЕБНА ЛИКОВНА АКАДЕМИЈА

  1. Misljenja sam da za umetnost, knjizevnost i brojne druge oblasti, od znacaja je urodjeni talenat za ta podrucja. Covek se rodi da bolje razume muziku, a manje slika. Ili pak da bolje slika, a manje razume muziku, mada su to srodne oblasti.

    • Мислим да је Сандберг рекао да је поезија дневник морске животиње која живи на копну, а желела би да лети. Слично је са свим уметницима. То је растрзаност између привида и стварности и „тај плави круг“ и та „јава и сан“… Мало нам ту може помоћи факултет, академија или нека школа.

  2. Повратни пинг: Креативне идеје « Био-блог

Постави коментар